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Flanders, NJ 07836 

Ref. No.: 14-0025 

Dear Ms. Eberle: 

l!?~ 0 1 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your February 10,2014 email requesting clarification ofthe Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the audible warning device requirements 
of§ 173.21 (f)(3 )(i)(C) when transporting self-reactive or organic peroxide materials requiring 
temperature control. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q 1. Would use of a vehicle operator's mobile device to receive SMS text messages (sent from 
the mechanical refrigeration unit by means of an electronic temperature probe) set to a 
specific sound tone used only for alerts related to the temperature of the refrigeration unit 
meet the definition of an audible warning device as required in § 173.21 (f)(3)(i)(C)? 

AI. The answer is yes. Section 173.21(f)(3)(i)(C) states that the warning device must be readily 
visible or audible, as appropriate, from the vehicle operator's seat in the vehicle. A specific 
sound tone audible on the operator's mobile device would satisfY this requirement. 

Q2. Would such use of the vehicle operator's mobile device set to receive audible warnings 
violate the prohibitions in §177.804(b)(2) and (3) ifthe motor carrier does not allow or 
require the driver to provide a message in response to the alert until he or she has safely 
parked and is no longer driving the vehicle? 

A2. The answer is no. A specific sound tone that would not require the operator to view or 
handle the mobile device while driving would not violate the prohibitions in § 177.804(b )(2) 
and (3). 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us ifwe can be of further assistance. 

Sincerely, 

~~,1~ 
Duane A. Pfund v ..,- U \-
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 



February 7, 2014 

Standards and Rulemaking Division 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10 
U.S. Department of Transportation 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington D.C. 20590-0001 

RE: Request for Interpretation Regarding Audible Warning Device 

Dear Sir or Madam: 

Please accept this letter as a request for a formal written letter of interpretation from your 
office. Veolia wishes to receive clarification related to the requirements of 
§173.21(f)(3)(i)(C) as it applies to the definition of an acceptable audible warning device 
when transporting self-reactive or organic peroxide materials which require temperature 
controls. 

§173.21(f)(3)(i)(C) requires, "The vehicle operator shall monitor the inside temperature of 
the transport vehicle, freight container, or motor vehicle and enter that temperature on a 
written record at the time the package is loaded and thereafter at intervals not exceeding 
two hours. Alternatively, a transport vehicle, freight container, or motor vehicle 
may be equipped with a visible or audible warning device that activates when the 
inside temperature of the transport vehicle, freight container, or motor vehicle 
exceeds the control temperature required for the material. The warning device 
must be readily visible or audible, as appropriate, from the vehicle operator's seat 
in the vehicle. II 

Modern technology has provided a means of transporting temperature controlled materials 
in a mechanical refrigeration unit equipped with an electronic probe which continuously 
monitors the internal temperature of the unit. The probe is set with pre-defined 
temperature ranges as appropriate for each shipment and has the ability to send automated 
alerts if there are any excursions outside of the set temperature range. Vehicle operators 
are notified of alarm conditions in the form of an SMS text message via mobile device. 
Upon receiving the audible alert, the driver would safely park the vehicle and take any 
necessary emergency action. 

1. Would use of a vehicle operator's mobile device to receive SMS text 
messages set to a specific sound tone used only for alerts related to the 
temperature of the refrigeration unit meet the definition of an audible 
warning device as required in §173.21(f)(3)(i)(C)? 

2. Would such use of the vehicle operator's mobile device set to receive 
emergency messages violate the prohibitions set in §177.804(b)(2) & (3) if 
the motor carrier does not allow or require the driver to provide a message 
in response to the alert until he or she has safely parked and is no longer 
driving the vehicle? 
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Your written response to this question is greatly appreciated. If you require any further 
information regarding this letter please contact me at 973-691-7331 or 
jennifer.eberle@veolia.com. 

Thank you, 

Jennifer Eberle 
Manager, Transportation Compliance 
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Flanders, NJ 07836 
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(973) 691-7331 


